Podnebne akcije v polnem zagonu

Letos poteka že druga sezona Podnebnih akcij Mreže za prostor, ki jih izvajajo članice mreže. Z letošnjimi akcijami izvajalci projektov na različne načine opozarjajo na problem podnebnih sprememb, trajnostnega urejanja prostora in spodbujajo k razmisleku o trenutnem stanju zelenih površin, prometa in stanovanjske problematike v mestih. Preverili smo, kako poteka izvedba načrtovanih aktivnosti.

IŠSP – Inštitut za študije stanovanj in prostora je skupaj z Aksiome – zavodom za sodobne umetnosti Ljubljana in umetniškim kolektivom Kvadratni meter v okviru Podnebne akcije “6 m2” 19. avgusta 2021 na Muzejski ploščadi Metelkova otvoril Spomenik stanovanjski krizi. Spomenik uprizarja stanovanja – tista redka, ki si jih sploh lahko privoščimo in ki ne omogočajo ničesar drugega kot golega obstoja. Opozarja na dotrajan stanovanjski fond, s stanovanji, ki so premajhna, v slabem stanju in ne odgovarjajo sodobnim življenjskim vzorcem ter na negotov položaj tržnih najemnikov.

Otvoritev spomenika so pospremili tudi s pogovorom s strokovnjakom s področja urbanih politik dr. Anžetom Zadelom in arhitektom ter publicistom dr. Milošem Koscem na temo reševanja stanovanjske problematike. Ob tem so izvedli tudi premierno projekcijo kratkega dokumentarnega filma Kje bomo pa jutri spali?, ki je nastal v režiji Rajata Sharma.

Veš o spomeniku in strokovni debati o stanovanjski krizi si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Nejc Trampuž

 

Na ulice Ljubljane se je v sredini avgusta 2021 podalo drevo na kolesu. Mladi za podnebno pravičnost v sodelovanju z društvom Est=etika in zavodom Bob z akcijo “Drevo na kolo” skupaj z lokalno skupnostjo pozivajo k ozelenitvi mest in prehodu na trajnostno mobilnost.

S tem namenom so v javno uporabo dali tovorno kolo z drevesom, ki ga lahko prebivalci_ke in obiskovalci_ke Ljubljane zapeljejo do poljubne lokacije v mestu in parkirajo na javnih površinah, kjer bi si želel_a ozelenitve oziroma drugih primernih rešitev za odpravo mestnih toplotnih otokov. Kolo bo v Ljubljani na voljo do sredine septembra, nato pa se bo v času Evropskega tedna mobilnosti preselilo v Novo mesto, kjer bo na voljo do konca meseca. Po izvedenih aktivnostih bosta drevesi s koles posajeni na vnaprej predvidenih lokacijah.

Več o akciji »Drevo na kolo« in trenutno lokacijo drevesa na kolesu si lahko ogledate TUKAJ.

Foto: Urša Slatner

 

Z avgustom so se pričele tudi aktivnosti Podnebne akcije “Revitalizacija nabrežja Radvanjskega potoka” v Mariboru. Društvo Organizacija za participatorno družbo z udeleženkami_ci zborov samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti ter drugih zainteresiranih na območju izvaja ozaveščevalne, informativne in druge zanimive aktivnosti, s katerimi želijo nasloviti problematiko izginjanja zelenih pasov ob vodotokih.

V okviru Podnebne akcije bodo izvedli zasaditev pasu obrežne vegetacije na brežini Radvanjskega potoka. A avgustu so že izvedli nekatere aktivnosti; povezali so se z Univerzo v Mariboru, ki v okviru projekta LIFEWATCH z meritvami spremlja temperaturne ekstreme mariborskih toplotnih otokov in na območju Radvanjskega potoka namestili šest merilnih naprav za spremljanje temperature. Izvedli so tudi dva naravoslovna sprehoda ob Pekarskem potoku, prvega na temo kačjih pastirjev in drugih prebivalcev potokov in drugega na temo dnevnih in nočnih letalcev ob potoku.

Aktivnostih revitalizacije nabrežja Radvanjskega potoka lahko spremljate TUKAJ.

Foto: #1 Kaja Fiedler, #2 in grafika Maja Šušteršič

 

Več o Podnebnih akcijah in preteklih projektih si lahko preberete tukaj.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close