Podnebno izobraževanje: Prepletenost podnebne in biodiverzitetne krize in njunega reševanja

V seriji podnebnih izobraževanj Mreže za prostor bomo tokratno izobraževanje namenili osvetlitvi povezanosti podnebne in biodiverzitetne krize, njunega medsebojnega poglabljanja, pa tudi povezanosti njunih rešitev. Dočim se podnebnih sprememb in njihovih učinkov že precej zavedamo in postajajo del političnih prioritet, se drastičnega upada biotske pestrosti, izven strokovnih krogov, zavedamo veliko manj. V teku je namreč pospešeno izumiranje vrst, zmanjševanje njihovih populacij in propadanje ekosistemov.

V mednarodni skupnosti sta obe krizi že prepoznani kot največja grožnja človeštvu, zato tudi ni več mogoče govoriti o eni brez upoštevanja druge. Ker pa so podnebne spremembe bolj v ospredju politične pozornosti, se pogosto privzema, da nujnost ukrepanja opravičuje tudi »žrtvovanje« narave. Ukrepanje na obeh poljih je zares nujno, vendar to ne pomeni, da sme biti omejeno s kratkoročnim pogledom, ampak mora izhajati iz presoje dolgoročnih učinkov ter hkrati naslavljati obe krizi.

V okviru Podnebnega programa Mreže za prostor vas zato vabimo na podnebno izobraževanje Podnebne spremembe in varstvo biodiverzitete, kjer boste izvedeli več o prepletenosti podnebnih sprememb in izginjanjem narave, o aktualnem mednarodnem in EU okviru za naslavljanje biodiverzitetne krize in prizadevanjih za obnovo narave ter o pogledu na navedeno iz naravovarstvene prakse. To tematsko srečanje v živo pa je namenjeno predvsem tudi razpravi o perečih temah podnebnih sprememb in varstva narave v našem prostoru in možnostih za usklajeno reševanje obeh kriz.

 

Kdaj: 14. november 2023 ob 14. 00

Kje: Slovenski etnografski muzej (upravna stavba), Metelkova 2, Ljubljana

PRIJAVA

 

Program:

14.00 – 14.10 Uvodni pozdrav

dr. Maja Simoneti, IPoP – Inštitut za politike prostora

14.10 – 14.30 Programski in pravni okvir naslavljanja biodiverzitetne krize

mag. Senka Šifkovič, IPoP – Inštitut za politike prostora

14.30 – 15.00 Podnebne spremembe in izginjanje narave – prepletenost kriz in rešitev

dr. Urška Koce, DOPPS, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

15.00 – 15.30 Podnebna in biodiverzitetna kriza v naravovarstvenem vsakdanjiku

Rudi Kraševec, društvo Dinaricum

15.30 – 16.00 Razprava
16.00 – Druženje ob kavi

 

Izobraževanje je namenjeno predvsem nevladnim organizacijam in vsem, ki snujejo podnebne in naravovarstvene ukrepe ter ostalim zainteresiranim. Predstavniki nevladnih organizacij bodo po izobraževanju prejeli potrdilo o udeležbi. 

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close