[Vabilo] Umetna inteligenca in mesta

Kako sploh deluje umetna inteligenca (UI)? Kako se že danes uporablja pri načrtovanju, urejanju in upravljanju mest? Kaj so problematične plati novih in starih tehnologij, povezanih s pametnimi mesti? Kaj moramo razumeti, preden začnemo uporabljati UI orodja? Ali jih lahko uporabimo, da z njimi lažje in hitreje dosežemo vizijo zelenih in pravičnih mest?

Na ta vprašanja bomo odgovorili s pomočjo filozofa in hekerja Filipa Mukija Dobraniča (Danes je nov dan), sociologa Aidana Cerarja (Inštitut za politike prostora – IPoP) in intermedijskega umetnika Nejca Trampuža.

Petek, 17. 11. 2023 /  9:30
ŠD Tabor Ljubljana, 1. nadstropje, leva dvorana

Prvi del dogodka je namenjen vsem, ki se želijo na dostopen način seznaniti z umetno inteligenco ter priložnostmi in izzivi, ki jih prinaša mestom. Tiste in tisti, ki se jim v umetnointeligenčno prihodnost mudi že danes, pa lahko ideacijo ulic z UI orodji v praksi pod vodstvom mentorja preizkusijo v drugem delu dogodka. Predznanje ni potrebno.

 

PRIJAVA

Dogodek je brezplačen, prijave so zaželene.

 

Program

9:15 Prihod in kava
9:30 – 9:50 Osnove umetne inteligence

Filip Muki Dobranić, Danes je nov dan

9:50 – 10:10 UI in mesta: pregled praks in projektov

Vesna Skubic in Jan Šimnovec, Prostorož

10:10 – 10:40 Pasti in priložnosti UI in drugih tehnologij za mesta

Filip Muki Dobranić, Nejc Trampuž, Aidan Cerar (IPoP)

Moderira: Zala Velkavrh, Prostorož

10:40 – 10:50 Odmor za kavo
10:50 – 12:20 Praktični del: UI ideacija ulice*

Vodi: Nejc Trampuž, intermedijski umetnik

*Prijave sprejemamo do zapolnitve mest.

 

 

Opisi sodelujočih

 

Filip Dobranić, Danes je nov dan
Filip je filozof, heker in glavni programer inštituta Danes je nov dan. Z inštitutom razvija javno dostopna orodja, ki temeljijo na umetni inteligenci, poleg tega pa kritično razmišlja o tehnologiji in odnosih moči, ki usmerjajo njen razvoj. Na dogodku bo predstavil, kaj umetna inteligenca sploh je (in kaj ni), kako deluje in kako se bo razvijala v prihodnje.

 

Vesna Skubic in Jan Šimnovec, Prostorož

Pobudnika dogodka in mlada arhitekta, ki ju zanimajo nove tehnologije in njihova uporaba v arhitekturi in urbanizmu. V okviru priprav sta se seznanila z zanimivimi novimi projekti, orodji in pobudami, ki že vključujejo UI orodja v načrtovanje in upravljanje mest, pa tudi s trenutnim dometom in omejitvami novih tehnologij.

 

Aidan Cerar, IPoP – Inštitut za politike prostora

Aidan je sociolog in vodja projektov na Inštitutu za politike prostora – IPoP, kjer se ukvarja s trajnostnim urbanim razvojem, skupnostnimi praksami, ustvarjanjem prostora in trajnostno mobilnostjo, predvsem pa s sodelovanjem javnosti v urejanju prostora. Poleg tega na fakulteti Doba predava predmet Komuniciranje, participacija in vključenost deležnikov pri vodenju pametnih mest.

 

Nejc Trampuž, intermedijski umetnik

Nejc je večkrat nagrajeni intermedijski umetnik mlajše generacije. Deluje na presečišču multimedijske umetnosti, tehnologije ter okoljskega aktivizma. Njegova dela se običajno prepletajo z digitalnimi oz. animiranimi avdiovizualnimi kolaži. Trenutno pod okriljem štipendije MzK zaključuje kratek eksperimentalen animiran film, ustvarja pa ga, tako kot večino projektov zadnjih let, s pomočjo generativne umetne inteligence. Nejc bo v praktičnem delu dogodka predstavil, kako pripraviti vizualizacijo ulice s pomočjo orodij Midjourney in Dall-e.

 

Dogodek organizira neprofitni urbanistični studio Prostorož in je del Podnebnega programa Mreže za prostor. Podnebni program financirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor (sedaj Ministrstva za naravne vire in prostor) iz sredstev Sklada za podnebne spremembe. Za mnenja, predstavljena na tem dogodku, so izključno odgovorni organizatorji in izvajalci in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor ali Eko sklada j.s.

 

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close