Nastanitev prosilcev za azil in integracija beguncev po občinah: dobre prakse iz Italije in Nemčije

Satriano je mestece v Kalabriji na jugu Italije, ki ga zaznamuje starajoče prebivalstvo in prazne hiše. Ko je pred leti Italijo preplavil val beguncev, je mestece v njih prepoznalo priložnost za oživitev. Beguncem in prosilcem za azil je ponudilo začasna bivališča, jim pomagalo pri iskanju dela in vlogah za azil.

Satriano je del omrežja skoraj 400 občin po Italiji, ki so se vključile v SPRAR – Sistem zaščite za prosilce za azil in begunce (Sistema di protezione per richiedenti asilo e rifugiati). Omrežje je oblikovalo italijansko notranje ministrstvo, financirata ga država Italija in Evropska unija, upravlja pa ga italijanska skupnost občin, ANCI. Na podoben način kot v Italiji poteka nastanitev prosilcev za azil tudi po občinah v Nemčiji, kjer se v programe integracije prosilcev za azil in beguncev na inovativne načine vključujejo tudi nevladne organizacije.

V Sloveniji se bomo z nastanitvijo in integracijo prosilcev za azil in beguncev v večjem številu morali soočiti v kratkem. Na Inštitutu za politike prostora se nam zdi pomembno, da se ključni deležniki seznanijo z izkušnjami držav, ki se s temi izzivi soočajo že dlje časa.

Zato vas vabimo na posvet, namenjen predstavitvi sistemskih rešitev in konkretnih dobrih praks namestitve prosilcev za azil in integracije beguncev po občinah iz Italije in Nemčije.

Predstavniki italijanske skupnosti občin ANCI in njihove enote Cittalia bodo predstavili omrežje SPRAR, ki ga za celotno Italijo koordinira prav Cittalia. Sledila bo predstavitev konkretnih primerov iz italijanskih mest, tudi iz sosednjega Trsta, kjer namestitev prosilcev za azil in programe integracije za občino vodi Italijanski solidarnostni konzorcij (ICS), Urad za begunce Onlus.

Predstavniki nevladne organizacije Kitev iz Oberhausna v Porurju bodo predstavili tamkajšnje sodelovanje med občino in nevladnimi organizacijami na konkretnih primerih. Prosilci za azil in begunci med drugim sodelujejo pri razvoju in izvedbi potujoče kuhinje, ki ljudi in kulture zbližuje s pomočjo hrane.

Skozi razpravo, ki bo sledila, bi želeli spodbuditi ministrstva in lokalne skupnosti k premisleku o tem, kako bi lahko predstavljene dobre prakse prilagodili za slovenske razmere.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, za potrebe razprave bo organizirano tolmačenje.

Vstop je prost, obvezna pa je prijava na dogodek prek elektronskega obrazca ali na e-naslov petra.ockerl@ipop.si.

Program posveta

Via:: IPoP Dogodki

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close