Poimenovanje NVO v javnem interesu na področju prometa

Na Ministrstvo za infrastrukturo in AJPES smo 24. novembra 2020 naslovili Predlog spremembe poimenovanja NVO v javnem interesu na področju prometa in predlog za objavo informacij o statusu NVO v javnem interesu na spletni strani MzI.

V evidenci nevladnih organizacij v javnem interesu, ki jo vodi AJPES je področje prometa poimenovano »Prometna varnost«. Tradicionalno so pri Ministrstvu za infrastrukturo v preteklosti na podlagi Zakona o društvih v preteklosti pridobila status delovanja v javnem interesu društva na področju prometne varnosti. Šele v zadnjem obdobju pa so v skladu z zgoraj navedenem pravilniku in njegovem predhodniku status delovanja v javnem interesu pridobile tudi NVO, ki delujejo predvsem na področju trajnostne mobilnosti. Ker je promet eden najtežjih izzivov zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, v mreži spodbujamo organizacije k pridobitvi statusa delovanja v javnem interesu na področju prometa, saj lahko pomembno prispevajo pri ozaveščanju javnosti in spreminjanju mobilnostnih vzorcev.

Iz meril za pomembnejše dosežke, ki so navedeni v zgoraj navedenem pravilniku, izhaja, da je področje prometa pravilno široko zastavljeno, vključuje tako trajnostno mobilnost kot prometno varnost in druge vsebine. Zato predlagamo, da se poimenovanje področja za promet v evidenci nevladnih organizacij v javnem interesu pri AJPES uskladi z navedenim pravilnikom in spremeni iz področja »Prometna varnost« v področje »Promet«.

Poleg tega na Ministrstvo za infrastrukturo naslavljamo tudi predlog, da po zgledu Ministrstva za okolje in prostor na svoji spletni strani objavi informacije o pridobitvi statusa delovanja nevladne organizacije v javnem interesu na področju prometa in energije.

Predlog lahko najdete tukaj.

Pripravila Senka Šifkovič Vrbica, IPoP – Inštitut za politike prostora.


Vir naslovne fotografije: Candid_Shots iz Pixabay 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close