Letno srečanje članic Mreže za prostor

Leto je naokoli in čas je, da se članice Mreže za prostor ponovno srečamo. Letno srečanje je tokrat potekalo 25. avgusta 2022 na Pumpnci v Novem mestu.  Namenjeno je bilo izmenjavi informacij o projektih in aktivnostih, ki jih članice izvajamo, medse smo sprejele novo članico, razpravljale pa smo tudi o prioritetnih temah, s katerimi želimo nasloviti Ministrstvo za okolje in prostor.

V uvodnem delu srečanja smo na kratko spoznali Pumpnco, objekt v lasti Slovenskih železnic, kjer črpajo vodo iz reke Krke, ki so jo včasih uporabljali za parne lokomotive, danes pa za čiščenje vlakov. Leta 2013 je Zavod Zora objekt prejel v začasno rabo in na območju uredil prijeten kotiček za lokalne prebivalce in obiskovalce, kjer se nahaja knjižnica na prostem, odvijajo pa se različni kulturni dogodki in prireditve.

Zavod Zora je bil, skupaj s članico mreže društvom Est=etika, tudi pobudnik vzpostavitve lokalne pisarne prenove, ki danes povezuje novomeške organizacije na področju prostora in deluje kot prostorska pobuda. V lanskem letu jim je s skupnimi močmi med drugim uspelo prepričati občino, da so v svoj razpis za nevladne organizacije med področja razpisa vključili tudi okolje in prostor.

Spoznali smo tudi novo članico, društvo Trajna, ki se nam je pridružilo pred kratkim. Trajna se ukvarja s trajnostnim oblikovanjem, pri čemer med drugim raziskuje možnosti uporabe invazivnih rastlin kot materiala. Ob tem so pobudniki in koordinatorji projektnega prostora Krater, primera začasne rabe v Ljubljani, kjer naj bi nekoč stala Sodna palača. Krater je bil v zadnjem času na več področjih prepoznan kot primer dobre prakse v Evropskem merilu.

Članice Mreže za prostor izvajamo zelo raznolike projekte, ki se dotikajo tako področja prostora kot veliko drugih tem. Na srečanju smo si izmenjali informacije o tem, kakšne projekte in aktivnosti izvajamo ter ob tem razpravljali o možnostih nadaljnjega razvoja nekaterih projektov in sodelovanj. Ob tem je koordinator Mreže za prostor predstavil nekaj dogodkov, ki jih Mreža za prostor organizira jeseni.

V zadnjem delu srečanja smo članice skupaj razmišljale o prioritetnih temah, ki jih želimo predlagati za obravnavo na Svetu ministra za okolje in prostor za sodelovanje z NVO. Skozi razpravo smo prepoznali šest tem, ki bodo v nadaljevanju posredovane v posvet še članicam Mreže za prostor, ki se tokratnega srečanja niso uspele udeležiti.

Foto: Nina Plevnik in Marko Peterlin, IPoP (CC BY-NC 4.0)

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close