Prispevajte mnenje o prenovi javnih in zasebnih stavb

Evropska komisija je junija odprla javno posvetovanje o spodbujanju obnove stavb po vsej EU.

Pobuda za prenovo stavb je prednostna naloga evropskega Zelenega dogovora in načrta za oživitev gospodarstva EU, katerega cilj je povečati hitrost in kakovost obnove obstoječih stavb in s tem pomagati pri dekarbonizaciji stavb. Sporočila gredo v smeri regulativne in finančne podpore, da se vsaj podvoji letna stopnja prenove obstoječega stavbnega fonda.

K podaji mnenj vabijo najrazličnejše zainteresirane strani, od nacionalnih, regionalnih in lokalnih organov do podjetij, sindikatov, organizacij civilne družbe, izobraževalnih institucij, potrošniških skupin, raziskovalnih in inovacijskih organizacij, kot tudi posamezne državljane.Ta bodo nato vključili v razpravo Komisije o tej pobudi.

Mnenje lahko oddate do 9. junija tukaj.

Komisija je prav tako potrdila namero, da jeseni objavi strateško sporočilo in akcijski načrt s konkretnimi ukrepi za hitrejšo prenovo.

Ozadje pobude

Gradbeni sektor EU je največji posamezni porabnik energije v Evropi, ki je odgovoren za približno 40 % porabe energije v EU in za 36 % emisij toplogrednih plinov v EU. Hkrati je približno 75 % obstoječih stavb energetsko neučinkovitih (zgrajene so bile že pred uveljavitvijo zakonodaje o učinkovitosti stavb). Povečanje energetske učinkovitosti stavb za uvajanje energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije je bistvena prioriteta, zlasti glede na to, da bo 80 % današnjih stavb še vedno v uporabi do leta 2050 in da je trenutno samo 1 % (v povprečju) stavb obnovljenih vsako leto. Za dosego ciljev EU na področju energetske učinkovitosti, obnovljivih virov energije in podnebnih sprememb se bo ta stopnja morala vsaj podvojiti.

Namen obnove stavb je poleg zmanjšanja emisij tudi zmanjšati porabo energije (in s tem znižati stroške gospodinjstev), zagotoviti varnejše in bolj zdrave zgradbe, pa tudi reševanje energetske revščine in izboljšanje kakovosti življenja ljudi. Z vidika zaposlovanja bo prenova spodbudila tudi številna lokalna in kvalificirana delovna mesta. Pobuda na prenovo obstoječih stavb (the Renovation Wave initiative) se osredotoča na obstoječe zgradbe in obnovo z nižjo stopnjo neprijetnosti za ljudi, ki živijo v stavbah deležnih obnove.

Več o Pobudi za prenovo stavb si lahko preberete tukaj: https://ec.europa.eu/energy/topics/energy-efficiency/energy-efficient-buildings/renovation-wave_en

Naslovna fotografija: PublicDomainPictures iz Pixabay 

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close