Zelena svetovalnica; za boljše in zdravo življenjsko okolje za vse, ki vam je zanj mar!

Se s sosednjega zemljišča k vam vije dim ali smrad, ki ga morate trpeti vsak dan in škodi vašemu zdravju? Morda nekdo v bližini vaše hiše ali stanovanja kuri zelenje ali celo strupene odpadke ali povzroča nevzdržen hrup? Vas zanima, kako so urejena področja umeščanja večjih industrijskih obratov v okolje, katere predpise morajo spoštovati upravljavci velikih naprav, ki imajo vpliv na okolje, pod katerimi pogoji je dovoljeno odlaganje odpadkov in gradbenega materiala v okolju, kaj storiti v primeru prekomerne razsvetljave, sevanja, nepravilnega gnojenja, nesmiselnega sekanja dreves, povzročene okoljske škode, degradacije zavarovanih območij, in še in še bi lahko naštevali…?

Za vas je tu Zelena svetovalnica, neodvisna in brezplačna pravna svetovalnica, namenjena dajanju pojasnil in nasvetov vsem, ki se aktivno ukvarjate s problemi varstva okolja, ohranjanja narave,  urejanja prostora in prostorskega načrtovanja – svetujejo tudi civilnim iniciativam in nevladnim organizacijam.

Zeleno svetovalnico že leto in pol izvaja Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC in postala je nepogrešljiv del njihovih prizadevanj. Področje varstva okolja, ohranjanja narave in urejanja prostora je namreč zelo obsežno in kompleksno. Čeprav predpisi nudijo kar nekaj možnosti za vključevanje širše javnosti v sprejemanje odločitev in uporabo pravnih sredstev zoper ukrepe in odločitve, ki niso v skladu s predpisi, pa se posamezna oseba težko spopade s to materijo. Zato si v PIC že dolgo prizadevajo za to, da pravice, ki jih imamo ljudje pri uveljavljanju ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja, zaživijo v praksi in da jih lahko prav vsi uveljavljamo v našem vsakdanjem življenju – za zdravo življenjsko okolje, za čisto in neobremenjeno naravo, za naše zdravje, ter za zdravje in kakovost bivanja naših potomcev.

Imate tudi vi težavo, pa se je ne znate lotiti?

Pišite jim preko spletnega obrazca Zelene svetovalnice, ki je dostopen na http://zagovorniki-okolja.si/zelena-svetovalnica/. Vse kar morate storiti je, da vpišete vaše ime, elektronski naslov ter da jasno zapišete opis vašega problema. Brez skrbi; v kolikor bomo potrebovali več informacij za smiseln odgovor na vaše vprašanje, vas bomo naknadno kontaktirali. Skrbimo tudi za vašo popolno anonimnost. Na vaše vprašanje bomo odgovorili v roku 5 delovnih dni.

Za vas smo pripravili tudi seznam pogostih vprašanj in odgovorov (v tem trenutku seznam sestavlja že 36 pogostih vprašanj z generičnimi odgovori), ki so vam lahko  v pomoč, preden nam pišete – pa tudi da boste tudi lažje razumeli, glede česa vsega nudimo svetovanje -> http://zagovorniki-okolja.si/pogosta-vprasanja-in-odgovori/

Brezplačnost pravnih nasvetov znotraj svetovalnice omogoča Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad.


Vir fotografije in stripa: arhiv PIC

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close