Odmevno delovno srečanje za urbano prenovo

V ljubljanskem Pritličju je Delovna skupina za urbano prenovo, ki deluje v okviru Mreže za prostor in jo vodi društvo prostoRož, 29. februarja 2016 gostila prvi vseslovenski posvet za nevladne organizacije in pobude, ki delujejo na tem področju.

Posveta se je udeležilo skoraj 60 posameznikov z vseh koncev Slovenije. Predstavili so 17 projektov, ki na takšen ali drugačen način v proces prenove grajenega okolja vključujejo prebivalce in prenovo izvajajo »od spodaj navzgor«. Poleg sodelujočih smo svoje aktivnosti predstavili tudi člani Delovne skupine za urbano prenovo iz društva prostoRož in Inštituta za politike prostora.

V zaključni razpravi so udeleženci določili najbolj pereče teme na področju urbane prenove, pri katerih nevladne organizacije in lokalne iniciative potrebujejo pomoč. Nevladne organizacije se z največ težavami srečujejo na področjih financiranja, (ne)poznavanja predpisov, ki urejajo njihovo delo, in aktivacije lokalnega prebivalstva. Ker je brez institucionalne finančne podpore prenovo nemogoče izvajati, bo zagovorništvo financiranja skupin, ki se ukvarjajo z urbano prenovo, letos prioriteta Mreže za prostor. Podroben zapisnik sestanka, predstavitve sodelujočih in gradivo o urbani prenovi »od spodaj navzgor« si lahko ogledate tukaj.

Veliko število udeležencev in predstavljenih projektov nas je vsekakor pozitivno presenetilo. Kaže na to, da urbana prenova ni več le ukrep, ki ga bo potrebno rešiti enkrat v daljni prihodnosti, temveč izziv, s katerim se že ta trenutek srečujejo mnoga slovenska mesta in naselja, in ki ga morajo začeti aktivno reševati. Vzpodbudno je, da se nevladne organizacije in civilna družba tega že zavedajo in po svoji strani tudi ukrepajo.

Skupine, ki delujejo na področju (celovite) urbane prenove, se bodo predvidoma ponovno sestale čez pol leta. Če želite biti obveščeni o naslednjem srečanju, se prijavite tukaj.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close