Drugi seminar o trajnostnem urejanju prostora

Varstvo okolja, varovalno načrtovanje in prostorsko načrtovanje  

Marca smo otvorili serijo seminarjev o trajnostnem urejanju prostora, s katero želimo predstaviti povezave med trajnostnim razvojem in urejanjem prostora ter jih povezati z izzivi, ki jih sprožajo podnebne spremembe. Na prvem seminarju je Maja Simoneti iz IPoP – Inštituta za politike prostora poskusila zbudila interes slušateljev za sodelovanje v procesih urejanja prostora in opozoriti na to, kako zelo dolgi so procesi uresničevanja splošno prepoznanih in javno nadvse pomembnih politik v urejanju prostora, še posebno kadar to zahteva spremembe utečenih praks našega načina življenja in spremembe razmerij moči kot je to potrebno v primeru ciljev trajnostnega razvoja.

Na drugem seminarju se bomo poglobili v varstvo okolja in prostorsko načrtovanje. Spoznali bomo kako sta področji med sabo povezani, kaj je varovalno načrtovanje in kako prostorsko načrtovanje prispeva k varstvu okolja. Seznanili se bomo s sistemskim okvirom varstva okolja in prostorskega načrtovanja ter se spraševali o povezavah s podnebnimi spremembami. Konceptu trajnostnega razvoja in obvladovanju podnebnih sprememb se bomo približali skozi strateško prostorsko načrtovanje ter ohranjanje narave in varstva okolja. 

Z nami bo dr. Petra Vertelj Nared, krajinska arhitektka in prostorska načrtovalka (LUZ, d.d.), ki jo zanimajo vprašanja javnega prostora in kakovosti bivanja, trenutno pa se največ ukvarja s prostorskim planiranjem in pripravo občinskih prostorskih načrtov, izdeluje raznovrstne strokovne podlage s področja prostorskega in urbanističnega načrtovanja, vrednotenja prostora in okolja, sodeluje pri pripravi celostnih prometnih strategij ter pri raziskovalnih in metodoloških študijah s področja prostorskega načrtovanja. 

Kdaj: torek, 20. aprila 2021 ob 15.00

Kje: na spletu – Zoom (povezava bo prijavljenim posredovana dan pred dogodkom)

PRIJAVA

Predstavniki nevladnih organizacij bodo po seminarju prejeli potrdilo o udeležbi. 

Seminarji so namenjeni članicam Mreže za prostor in drugim, ki jih zanima poglobiti svoje znanje o trajnostnem urejanju prostora. Seminarji so del Podnebnega programa Mreže za prostor, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe. Za mnenja, predstavljena na tem dogodku, so izključno odgovorni avtorji dokumenta in ne odražajo nujno stališč Ministrstva za okolje in prostor, Eko sklada j.s. ali projektnih partnerjev.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close