Priznan okoljski zagovornik ameriških staroselcev Jan Hasselman 24. marca 2022 z vami ponovno v Ljubljani

Kdo je Jan Hasselman?

Jan Hasselman je pravni zagovornik ameriške okoljske nevladne organizacije EarthJustice, kjer zastopa skupnosti in staroselce. Zagovarja in uveljavlja njihove interese pri varstvu zdravega življenjskega okolja in narave ter v zvezi s podnebno krizo. Uspešno je vodil številne sodne primere, ki predstavljajo pomembne mejnike v ameriški sodni praksi, glede čiste vode, infrastrukture za fosilna goriva, varstvo prostoživečih vrst in čiste energije. Od leta 2016 je bil vodilni odvetnik staroselskega plemena Standing Rock Sioux Tribe v njihovem boju zoper Dakota Access Pipeline, ki se trenutno obravnava pred Vrhovnim sodišče ZDA (vse o primeru). Poleg tega Hasselman redno poučuje o okoljskem in staroselskem pravu  za opolnomočenje skupnosti za pravno varstvo okolja.

V Ljubljani bo tokrat na povabilo Pravne fakultete, kjer je prvič kot Fulbrightov štipendist predaval že leta 2013. Doktor prava in diplomant s področja zgodovine Azije živi v Seattlu. Spremljate ga lahko na njegovem Twitter profilu.

 

Vabimo vas

Ob gostovanju na Pravni fakulteti vas vabimo na regijsko srečanje nevladnih organizacij in pogovor v živo z Janom Hasselmanom.

Kdaj: v četrtek, 24. marca 2022, med 17. in 19. uro.

Kje: Pravna fakulteta v Ljubljani, Poljanski nasip 2 (Rdeča predavalnica).

 

Kaj bomo izvedeli in o čem se bomo pogovarjali?

Jan Hasselman nam bo predstavil svoje zagovorniške izkušnje, način delovanja Earthjustice in pogoje za pravične sodne rešitve v primerih ogrožanja okolja in narave tudi tedaj, ko se položaj zdi brezupen. Predstavil nam bo tudi primer Dakota in druge primere uspešnih zagovorniških strategij. Čeprav je ameriški pravni sistem zelo različen od našega (vendar stroškovno manj obremenjujoč za okoljske tožnike), se lahko od človeka, ki verjame v moč skupnosti, veliko naučimo. Delo slovenskih nevladnih organizacij že dolgo spremlja in ga zanima njihovo delovanje, zato bo del srečanja namenjen tudi izmenjavi izkušenj, pogovoru in odgovorom na vprašanja. Srečanje je odlična priložnost za krepitev nevladniških okoljskih zagovorniških sposobnosti.

 

Komu je dogodek namenjen?

Dogodek bo dobra priložnost za izmenjavo izkušenj na področju zagovorništva okolja, predvsem za nevladne organizacije iz osrednjeslovenske regije, civilne iniciative, študente, druge strokovnjake in zainteresirane posameznike.

Dogodek v okviru Podnebnega programa organizirata Mreža za prostor in Plan B za Slovenijo.

Zaradi organizacijskih razlogov je obvezna PRIJAVA.

 

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, zagotovljen bo prevod v slovenščino.

Dogodek bo potekal skladno z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom (uporaba mask, medosebna razdalja, itd.).

Foto: Osebni arhiv Jana Hasselmana

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close