Prostorož prejel nagrado za Podnebno akcijo Vroče točke

Prostorož je med petimi prejemniki nagrade Evropskega ekonomsko-socialnega odbora za civilno družbo (EESO) za leto 2021. Nagrada se podeljuje neprofitnim organizacijam, združenjem in posameznikov za odličnost v pobudah civilne družbe na področju podnebnih ukrepov.

EESO je aprila razpisal natečaj za nagrado, da bi poudaril pomen pristopa od spodaj navzgor pri podnebnih ukrepih in potrebo po vključitvi vseh delov družbe vanje. Odbor je želel z nagrado ljudi spodbuditi, da postanejo del rešitve in pripomorejo k spremembi sistemov, norm in vedenja, ki so nas privedli na rob podnebne krize. Nagrado je prejelo tudi Kulturno društvo Prostorož za Podnebno akcijo Vroče točke, ki je bila ena izmed treh akcij, izbranih s strani članic Mreže za prostor na lanskem Idejnem zajtrku.

S Podnebno akcijo so poleti 2020 pešce in kolesarje v Ljubljani spodbudili, da v spletni zemljevid vnesejo najbolj vroče lokacije v mestu in z ostalimi delijo, kako se vročini na lokaciji izognejo sami. V manj kot treh tednih so ljudje označili 700 vročih točk, nakar so podatke obdelali, jih primerjali z rezultati satelitskih meritev urbanega toplotnega otoka, za najbolj vroče lokacije predlagali ukrepe za ohladitev in jih predstavili Mestni občini Ljubljana.

Več o nagradi in ostalih nagrajencih si lahko preberete tukaj.

Vir grafike: arhiv KD Prostorož

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close