Podnebno izobraževanje Podnebne politike in cilji

Tretje podnebno izobraževanje Mreže za prostor bo namenjeno predstavitvi mednarodnih, EU in nacionalnih politik in ciljev, namenjenih zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, h katerim je zavezana tudi Slovenija. Po tem, ko smo se v okviru prvega podnebnega izobraževanja seznanili s temeljnimi  pojmi podnebnih sprememb, v okviru drugega pa s stanjem in prognozami za Slovenijo, se bomo v okviru tretjega podnebnega izobraževanja posvetili politikam, ki usmerjajo prizadevanja za blaženje podnebnih sprememb.  Predvideni učinki ukrepov obstoječih politik so še vedno zelo oddaljeni od potrebnih učinkov za zaustavitev rasti globalne temperature za 2 °C oziroma raje na 1,5 °C glede na predindustrijsko dobo.

Zaradi  dolgoročnih učinkov urejanja prostora želimo v Mreži za prostor prispevati k temu, da bi s strateškim načrtovanjem, oblikovanjem in rabo prostora omogočali in spodbujali take vzorce bivanja, mobilnosti, potrošnje, dela in izvajanja drugih dejavnosti, ki bodo hkrati prispevali h kvaliteti življenja v spreminjajočem se podnebju in k doseganju podnebnih ciljev oziroma potrebnih podnebnih učinkov.  Da bi lahko po najboljših močeh prispevali k blaženju in prilagajanju, je pomembno tako dobro razumevanje podnebnih sprememb kot podnebnih politik in ukrepov za doseganje ciljev. 

Zato vas v okviru Podnebnega programa Mreže za prostor vabimo na tretje podnebno izobraževanje Podnebne politike in cilji. Na spletnem seminarju nam bodo dr. Maša Kovič Dine iz Katedre za mednarodno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Barbara Kvac iz Focusa in mag. Senka Šifkovič Vrbica iz IPoP predstavile mednarodni, EU in nacionalni okvir obstoječih podnebnih politik in ciljev ter smeri trenutnih prizadevanj.

Kdaj: 18. 1. 2021 od 15. do 17. ure

Kje: na spletu – Zoom (povezava bo prijavljenim posredovana dan pred dogodkom)

Obvezna je prijava TUKAJ. Predstavniki nevladnih organizacij bodo po izobraževanju prejeli potrdilo o udeležbi. 


Izobraževanje je namenjeno članic Mreže za prostor in drugim, ki jih zanimajo podnebne spremembe v kontekstu urejanja prostora. Izobraževanje je del Podnebnega programa Mreže za prostor, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe.

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close