“Naj dvorišče Maribora” – projekt Podnebnega programa Mreže za prostor

Radi uporabljate svoje dvorišče? Je vaša “podaljšana soba” urejena in zelena? Se radi umaknete v ta svoj kotiček pred ponorelim svetom? Živa dvorišča so letos obeležila 10 obletnico dogajanja in v društvu Hiša! je tudi tokrat pripravila pester program.

Da počastijo deseto obletnico delovanja Živih dvorišč, bo društvo Hiša! trem naj dvoriščem centra Maribora tudi podarilo nagrade za “Naj dvorišče Maribora!”, ki bodo njihovo dvorišče naredila še bolj prijetno in stanovalcem prijazno. Iščejo dvorišča, ki jih prebivalci radi in veliko uporabljajo, dvorišča, ki so zelena in bi želela postati še bolj zelena. Dvorišča, ki niso zgolj parkirišča, temveč so pomemben del vaše bivanjske kulture in ki vam omogočajo lepšanje svojega koščka raja z rožami, drevjem in grmovjem ter dajejo hlad v vročih poletnih dnevih. Predmet natečaja so stanovanjska dvorišča v starem jedru mesta Maribor, znotraj nekdanjega mestnega obzidja.

Na podlagi prijavljenih dvorišč bo komisija, ki jo bodo sestavljali iniciatorji Živih dvorišč, izbrala 3 najbolj obetavna dvorišča in jim podelila nagrade – drevo/grmovnico ali klopco. Razglasitev Naj dvorišča Maribora bo v sklopu dogodka potekala 23. oktobra 2020. Prebivalci mariborskih dvorišč lahko v natečaju sodelujejo do 14. septembra 2020.

Več o prijavi mariborskega dvorišča na natečaj: https://www.facebook.com/ziva.dvorisca.9/posts/3581148605229657


Projekt Mariborska dvorišča in njihovi potenciali društva Hiša! je eden izmed treh izbranih projektov Podnebnega programa Mreže za prostor. Članice Mreže za prostor smo na Idejnem zajtrku, 10. julija, prisluhnile projektnim predlogom naših sočlanic na temo urejanja prostora in podnebnih sprememb. Slišali smo več zanimivih predstavitev, o predlogih razpravljali in na koncu zanje glasovali. Za uresničitev so bili nato izbrani trije projekti, ki so prejeli največ glasov – “Vroče točke, hladne ulice”, “Diskurz o uporabi mariborskih dvorišč in njihovi potenciali” in “Zasaditev Miyawaki gozda na degradiranjem zemljišču v Mariboru”. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe.


Foto: Pogovor o mariborskih dvoriščih / Vir: arhiv Živih dvorišč, 2020

Write a response

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close